Hőstressz megelőzése a sertéseknél

Hőstressz megelőzése a sertéseknél

A változó éghajlati körülmények miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges hőmérsékleti események, amelyek növelik a hőstressz előfordulásának valószínűségét. A nyári meleg negatív hatásaival technológiától, genetikától függetlenül a hazai sertéstelepek is kivétel nélkül küzdenek. A hőstressz által okozott kártétel csökkentésében a telepi technológia mellett az extrém körülményekhez igazított takarmányozási stratégia is kiemelt jelentőséggel bír. A termelési eredmények és szaporodásbiológiai mutatók szinten tartásához a probléma komplex megközelítése szükséges.

A hőstressz hatása a különböző korcsoportú sertéseknél

Az intenzív tartású sertéshibridek fokozottan érzékenyek a környezeti változásokra és genetikailag meghatározott termelőképességüket csak az igényeiknek megfelelő ún. termoneutrális környezetben képesek elérni. Ellenkező esetben a környezet kedvezőtlen hatásaihoz való alkalmazkodás energiaveszteséggel, következésképpen termeléscsökkenéssel jár (Babinszky, 2014).

 

Hőstressz hőmérséklet optimum

1. ábra: A gazdasági haszonállatok termelésének hőmérsékleti optimuma, NRC (1981) alapján

 

A hőstressz káros hatásait az állati szervezet a hőleadás növelésével, illetve a hőtermelés csökkentésével tudja mérsékelni.  A sertések hőleadása korlátozott, verejtékmirigyeik rejtettek, nem tudják testüket az izzadság elpárologtatásával hűteni. Az állatok hőleadásának fokozása a légvételek gyakoriságának növelésével (a normál 15-25/percről egészen 50-60/percig), illetve a hűvösebb padozaton történő pihenéssel valósítható meg.

Az állati szervezet legfőbb hőtermelő folyamatai a mozgás, az emésztés és az anyagcsere. Az emésztés során termelődő hőmennyiséget az állatok elsősorban a felvett takarmány mennyiségének csökkentésével minimalizálják, takarmányfelvételük a nyári időszakban csökken, vízfogyasztásuk nő.

A termoneutrális zóna hőmérsékleti tartományai állatfaj, illetve korcsoport szerint változnak. Szoptató kocáknál 25 °C felett már hőstresszről beszélünk. A hőstressz hatására csökken a takarmányfelvétel, ami a tejtermelés csökkenéséhez, gyengébb választott malacokhoz, az állomány egészségi állapotának romlásához vezethet. A malacok a csökkent tejfelvétel miatt a kocák vizeletét isszák, melynek következtében bakteriális eredetű hasmenés alakulhat ki, ami a víz-, és elektrolit-háztartás további károsodásához vezet. Az étvágytalanság hatására a kocák hátszalonna vesztesége a kritikus 4 mm-t is meghaladhatja, továbbá vállövi fekély miatt indokolt lehet a malacok korábbi választása.

Tenyészkanoknál hőstressz hatására a termékenyítőképesség romlik, az állatok kevesebb ejakulátumot és több abnormális spermiumot termelnek. Ez a jelenség már abban az esetben is tapasztalható, ha a környezeti hőmérséklet legalább 72 órára eléri a 29,5 °C-ot.

A 28 °C feletti hőmérséklet a 80 kg feletti hízóknál keringési problémákat okozhat, főleg akkor, ha a relatív páratartalom is nagyon magas.

A hőstressz elleni védekezés lehetőségei a Bonafarm-Bábolna Takarmány termékeivel

A takarmányreceptúrák optimalizálásával sokat tehetünk azért, hogy az állatok teljesítménye és egészségi állapota a lehető legjobb legyen hőstressz esetén is. A nyári formulákra általánosságban jellemző, hogy táplálóanyagban koncentráltabbak, a takarmányok energiatartalmának nagy hányadát zsírkiegészítéssel fedezzük. Ebben az időszakban különlegesen fontos a takarmányfelvételhez igazított, az állat igényeinek megfelelő nyersfehérje-szintek beállítása az optimális aminosav-energia arány megtartása mellett. Az egyes összetevők közül a nyersrost-források mennyiségét is érdemes felülvizsgálni, mivel emésztésük jelentős hőtermeléssel jár. A rostemésztés hatékonyságának fokozása érdekében a nyári időszakban a különböző NSP enzimek alkalmazása különösen fontos. További segítséget jelenthetnek a hőstressz elleni küzdelemben a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.-nél kifejlesztett nyári takarmánykiegészítők, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak betaint, valamint olyan antioxidáns tulajdonságokkal bíró vitaminokat, amelyek javítják az állatok hőtűrőképességét. Így a nyári kiegészítőkkel ellátott takarmányokkal megelőzhető a termelési mutatók hőstressz okozta romlása.

A lecsökkent tejet a Platino Milk+ tejpótló készítményünk egészíti ki, amely C-vitamin kiegészítést, probiotikumokat és immunglobulinokat tartalmaz. A megfelelő hasznosulást a kiváló oldhatóság és a keverhetőség segíti. A fokozott mértékű vizeletürítéssel távozó elektrolitok pótlására, valamint a kiszáradás megelőzésére ajánljuk a Cremolit elektrolitpótló termékünket, amely optimális összetételének köszönhetően nem csak a szükséges elektrolitokat tartalmazza, hanem könnyen felszívódó energiaforrást is biztosít az állatok számára. Probiotikum tartalma segít helyreállítani a bélrendszer mikroflóráját, míg vitamin- és szerves mikroelem tartalma általános immunrendszer támogató hatással bír.

Mit tehetünk még?

A takarmányok összetételét és táplálóanyag-tartalmát érintő változtatások mellett rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet biztosítsunk az állomány számára. Magas környezeti hőmérséklet esetén az állatok a normál esetben megszokott vízmennyiség hatszorosát is megihatják. Az itatók működését, átfolyási sebességét tehát rendszeresen ellenőrizni kell! Lényeges továbbá az is, hogy az etetéseket a hűvösebb időszakokra időzítsük!

Hőstressz idején célszerű a lehetőségekhez képest az állatok férőhelyének növelése. A párásító berendezések alkalmazása mellett a megfelelő szellőztetés is igen nagy fontossággal bír az állatok hőérzete szempontjából.

A hőstresszes időszakok alatt legfőbb célunk, hogy a nagy meleg ellenére is kiegyensúlyozottá tegyük a termelést. A technológia fejlesztésével, a takarmányozási koncepciók körülményekhez történő alakításával, valamint a nyári kiegészítők alkalmazásával törekedjünk arra, hogy kocáink a hőség negatív hatását minél kevésbé érezzék meg!

Gurmai Tamás
szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések