Színvonalas szakmai konferencia a Tojás Világnapján

Színvonalas szakmai konferencia a Tojás Világnapján

A Tojás Világnapját (World Egg Day) minden év októberének második péntekén ünneplik, amely idén 2024-ben október 11-re esik. Az eseményt először 1996-ban indította útjára a Nemzetközi Tojás Bizottság (International Egg Commission) azzal a céllal, hogy világszerte felhívják a figyelmet a tojás fontosságára, mint rendkívül tápláló élelmiszerforrásra.

Az ünnep egyúttal arra is emlékeztet, hogy a tojás jelentős szerepet játszik a globális élelmezésbiztonság javításában. Számos országban különleges ételekkel és programokkal ünneplik, például tojással kapcsolatos főzőversenyekkel, tájékoztató előadásokkal és kóstolókkal.

A tojás kiváló forrása a fehérjének, valamint tartalmazza a legtöbb esszenciális vitamint és ásványi anyagot, amelyek létfontosságúak az emberi szervezet számára.
A tojás az egyik legjobb minőségű fehérjeforrás és számos fontos tápanyagot tartalmaz:

  • Fehérje: Kiváló minőségű, könnyen emészthető fehérjeforrás, amely fontos az izmok, szövetek és sejtek regenerálódásához.
  • Vitaminok: Többféle vitamint tartalmaz, különösen B-vitaminokat, A-vitamint, D-vitamint és E-vitamint.
  • Ásványi anyagok: Gazdag vasban, cinkben, foszforban és szelénben, amelyek fontosak az immunrendszer működéséhez és az energiaellátáshoz.
  • Kolin: Ez a tápanyag fontos az agy és az idegrendszer egészsége szempontjából, különösen a memóriához és a kognitív funkciókhoz, valamint szükséges a sejtmembrán szintézishez és a májműködéshez.

A tojás továbbá a fenntarthatóság szempontjából is előnyös választás, mivel kisebb környezeti lábnyommal jár az előállítása más fehérjeforrásokhoz képest, és jelentős szerepet játszhat a globális élelmezésbiztonság fenntartásában.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) által szervezett Tojás Világnapjával kapcsolatos események mindig különleges szerepet kapnak Magyarországon, hiszen a BTT a hazai baromfiágazat és a tojástermelés kiemelt szervezete. Az általuk rendezett események célja, hogy felhívják a figyelmet a tojás gazdasági és táplálkozási jelentőségére, valamint népszerűsítsék a fenntartható tojásfogyasztást.

A Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége 2024. október 11-én rendezi meg a 22. Tojás Világnapi szakmai konferenciát, melynek programja itt érhető el:
TOJÁS VILÁGNAPI KONFERENCIA PROGRAM

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. évek óta kiemelt támogatója az eseménynek.

Lábszky Edina
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.