Az ágazati kihívások és az innováció szerepe
A tejtermelő ágazatban az erőforrások optimális kihasználása és a hatékonyság növelése még nagyobb jelentőséggel bír az utóbbi időszakban. Az elmúlt évek eseményei, mint a gazdasági válság, az infláció, a hektikus időjárási körülmények és az alapanyagárak ingadozása, komoly hatással voltak a tejtermelő szarvasmarha ágazatra.
Az innováció kulcsfontosságú szerepet játszik ezen kihívások kezelésében. A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. több olyan innovatív terméket fejlesztett ki, amelyek hozzáadott értéket képviselnek és hatékonyan használhatók a termelésben. A Soyzin, a Rapeex és a Linolex bendővédett termékek mind kíméletes és innovatív technológiával készülnek, és kiválóan alkalmazhatók a különböző tejtermelő gazdaságok igényeinek komplett kiszolgálására.
Különböző bendővédett készítmények diverzifikációja
A genetikai előrehaladással párhuzamosan a tehenek laktációs termelése folyamatosan nő, és ennek eredményeként az állatok fehérjeszükséglete is egyre nagyobb. Egy napi 45 liter tejet termelő tehén körülbelül 1,5 kg fehérjét ürít ki a szervezetéből, ugyanakkor a nagy tejtermelésű tehenek fehérjeszükségletének csak mintegy 50-55%-át képes biztosítani a mikrobafehérje, ezért a fennmaradó részt takarmány eredetű fehérjével szükséges pótolni. Már jól ismert, hogy a túlzott fehérjefogyasztás egy határon túl rontja a szaporodásbiológiai eredményeket is, különösen, ha a bendőben jól lebomló fehérjéket etetünk. Az említett probléma megoldásában segítenek a védett fehérjék és aminosavak, melyek a bendőben nem, de a posztruminális szakaszban lebomlanak, közben fenntartva a bendő optimális fehérjeegyensúlyát. Az ilyen kis bendőbeli lebonthatóságú takarmányok köre viszont szűkös, azonban a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.-nél diverzifikáltuk a különböző védett fehérjeforrásokat, hogy minél inkább alkalmazkodni tudjunk az adott telepen lévő alapanyagbázishoz és termelési szintekhez.
Soyzin
A Soyzin egy 2015-ben kidolgozásra került és folyamatos fejlesztés alatt álló termék, ami egy full fat szója alapú védett fehérje- és zsírforrás. A kíméletes gyártástechnológiának köszönhetően 70%-os UDP hányada mellett (nyersfehérjére vonatkoztatva) kiváló, 98%-ot meghaladó valódi emészthetőséggel rendelkezik. A termék fizikai megjelenése már önmagában is fontos, hiszen minőségét a hőkezelés mértéke mellett a szójabab különböző méretű frakcióinak jelenléte is befolyásolja. A bab ugyanis nincs felaprítva, negyed és fél szemek találhatóak meg a termékben, így a zsírtartalom jelentős része is bendővédett.
Vizsgálati eredményeinkre alapozottan állíthatjuk, hogy a Soyzin-ban található telítetlen zsírsavak jelentős része védett formában átjut a bendőn anélkül, hogy a bendőmikróbákkal negatív kölcsönhatásba lépve olyan káros hatásokat eredményezzen, mint a tejzsírszintézis gátlása. Ennek köszönhetően a posztruminális szakaszban számolhatunk a telítetlen zsírsavak pozitív fiziológiai hatásaival. Mivel a termék 14 gramm védett zsírt tartalmaz 100 grammra vetítve, így alkalmazásával mérsékelhetjük a költséges védett zsírkiegészítést is.
Rapeex
A magyar alapanyagból előállított Rapeex egy repcedara alapú védett fehérjekészítmény, mely szintén saját fejlesztésű és gyártású. A Rapeex fehérje szerkezete a gyártás közben módosul, ami elősegíti a bendőben nem lebomló, azaz by-pass fehérje mennyiségének növekedését és emeli az UDP hányadát, miközben a posztruminális emészthetőség nem romlik. A Rapeex gyártása során alkalmazott hőkezelés mellett a termék összetétele is hozzájárul a védett fehérjetartalom növeléséhez, hiszen a repce mellett használt további összetevők vékony olajfilmréteggel vonják be a takarmányszemcséket, ami tovább csökkenti a fehérje bendőbeli lebomlását a bendőfermentáció befolyásolása nélkül, így kombinált védelmet biztosítva a bendőben.
Fontos figyelembe venni, hogy az egyes takarmányfehérje forrásoknak eltérő a by-pass fehérje arányuk, viszont a belőlük előállított védett fehérjék különböző mértékben képesek hozzájárulni az állat aminosav szükségletéhez és így a hatékonyabb tejtermeléshez. A szójatúlsúlyos receptek esetében lizinben gazdag és metioninban szegényebb fejadag állítható össze, ezzel szemben a repcedara metionin tartalma ideális. A lizinben gazdagabb Soyzin, valamint a metioninban dúsabb Rapeex kombinációjával hatékonyabban hozzájárulhatunk a posztruminális szakasz megfelelő aminosav ellátásához.
Az elvégzett 100 napos kísérletünk során 365 holstein-fríz egyeddel vizsgáltuk a fehérjehordozók kombinációjának hatását a többlethozam elérésére, miközben a takarmányozási költség nem változott. A kísérlet során a takarmányok összetétele úgy került kialakításra, hogy a kontroll és kísérleti csoportok takarmányának táplálóanyag tartalma és by-pass fehérje aránya között ne csak a kísérleti takarmányhoz adott Rapeex mennyiségében legyen különbség. A kísérlet eredményeként elmondható, hogy a Rapeex-et tartalmazó kísérleti takarmánykeverékkel etetett csoportokban átlagosan +1,4 kg (laktációs csúcsban lévő egyedeknél) és +0,8 kg (perzisztáló szakaszában lévő egyedeknél) tejtermeléstöbblet volt megfigyelhető a kontrollcsoportokhoz képest. Az eredmények azt mutatják, hogy a Rapeex védett fehérjeforrás hatékonyan beépíthető a takarmánykeverékbe anélkül, hogy növelné a takarmányozási költségeket, mely alátámasztja a termék kedvező ár-érték arányát is.
Linolex
A laktáció elején jelentkező kezdeti negatív energiaegyensúly jelentős összefüggésben áll a szaporodásbiológiai teljesítménnyel, hiszen az ellést követő új ivari ciklus kialakulásának idejére, valamint az ivarzás és vemhesség szempontjából kulcsfontosságú reproduktív hormonok aktivitására is befolyással van. A Linolex lenmag alapú védett fehérje- és zsírforrás a friss fűhöz hasonlóan nagy mértékben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, köztük a többszörösen telítetlen, esszenciális alfa-linolénsavat. Az állati szervezet nem képes az omega-3 zsírsavak szintézisére, így ezek esszenciálisak az állat számára. Az esszenciális zsírsavkiegészítés pedig fontos hatású a tejtermelés növelésére a laktáció egésze során.
A többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega-3 zsírsavak pozitív hatását a szaporodásbiológiára számos kutatás is igazolja. Az omega-3 zsírsavak hormon-prekurzorként is szolgálnak. Csökkentik a PGF2α (prosztaglandin F2 alfa) termelését, ami gyorsítja a tüszők érését és növeli azok méretét, ezzel javítva termékenységüket. Az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a vemhesség utáni negatív energiaegyensúlyt, és hozzájárulnak jól fejlett, nagyméretű petesejtek kialakulásához. A nagyméretű petesejtek pedig majd embrióként nagyobb eséllyel állnak ellen a prosztaglandin luteolitikus hatásának, így a korai embiróelhalások kockázata is jelentősen csökkenthető (Soydan et al., 2020, Hidalgo et al., 2019, Ambrose et al., 2006). Mindemellett az aktív hatóanyagok végett az ivarzás időtartama hosszabb lesz, az ivarzás tünetei pedig kifejezettebbé vállnak, az első termékenyítés eredményessége javul (Zeng et al., 2023).
A Linolex alkalmazása mellett szól az is, hogy nemcsak a termelő állatokra van pozitív hatással, hanem a humán egészségre is, hiszen a Linolexben található többszörösen telítetlen zsírsavak közvetlenül bekerülnek a tejbe és a húsba, hozzájárulva az egészségesebb élelmiszer-előállításhoz. Továbbá a Linolex omega-3 zsírsav tartalma a bendőmikróbákra gyakorolt hatása végett, a metántermelő baktériumok visszaszorítása által csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását is (Sun et al., 2022).
A portfóliónkban megtalálható Soyzin, Rapeex és Linolex saját fejlesztésű és gyártású, hazai alapanyagokból készült GMO-mentes termékek, melyek alkalmazásának célja a fenntarthatóság és a hatékonyság egyensúlyának megteremtése. Ezen termékek az alkalmazott gyártási technológia révén lehetővé teszik, hogy a fehérje nagy része ellenálljon a mikrobiális emésztésnek, így hozzájárulva a teljes metabolizálható fehérje mennyiségének növeléséhez, amely elengedhetetlen a hatékony tejtermeléshez. A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. elkötelezett amellett, hogy ezen a területen folyamatosan új megoldásokat kínáljon partnereinek.
Felhasznált irodalom:
Zeng, X., Li, S., Liu, L., Cai, S., Ye, Q., Xue, B., Wang, X., Zhang, S., Chen, F., Cai, C., Wang, F., & Zeng, X. (2023): Role of functional fatty acids in modulation of reproductive potential in livestock, Journal of Animal Science and Biotechnology, 14 February 2023
Hidalgo, M. A., Ratto, M., & Burgos, R. A. (2020): Beneficial Effect of Omega-3 Fatty Acids on Immune and Reproductive Endometrial Function. Innovative Rheumatology, 15(3), 123-135. https://doi.org/10.5772/intechopen.88426
Ambrose, D. J., Kastelic, J. P., Corbett, R., Pitney, P. A., Petit, H. V., Small, J. A., & Zalkovic, P. (2006): Lower pregnancy losses in lactating dairy cows fed a diet enriched in α-linolenic acid. Journal of Dairy Science, 89(8), 3066-3074.
Soydan, E., Kuran, M., Ocak, N., Yildiz, S., & Ulutaş, Z. (2020): Effects of omega-3 and omega-6 fatty acids on some reproductive parameters in ewes. Large Animal Review, 26, 329-336.
Sun, X., Wang, Q., Yang, Z., Xie, T., Wang, Z., Li, S., & Wang, W. (2022): Altering Methane Emission, Fatty Acid Composition, and Microbial Profile during In Vitro Ruminant Fermentation by Manipulating Dietary Fatty Acid Ratios.” Fermentation, 2022, 8(7), 310. DOI: 10.3390/fermentation8070310.
Borbély Fédra
junior termékmenedzser
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.