A Bonafarm Mezőgazdaság több évtizedes tapasztalattal bíró akkreditált szolgáltató laboratóriumai Mohácson és Nagyigmándon megbízható fizikai-, kémiai- mikrobiológiai vizsgálatokat kínálnak a talaj, növény, víz, szennyvíz, öntözővíz, szemes termények, tömegtakarmányok, takarmányok, az élelmiszerek területén.
A laboratóriumi fejlesztések során a legkorszerűbb, automatizált rendszereket telepítettük, melyekkel nagyszámú, pontosan ellenőrzött mérést tudunk elvégezni.
Miben tudunk segíteni megrendelőinknek?
1. Mikotoxin szennyezettség megállapításában
A növények és terményeik penészgombával történő fertőződése a mezőgazdaság régről ismert problémája. A különböző penészgombák jelenléte a terméshozamot, és a termények értékesíthetőségét csökkenti, valamint az állatok takarmányozása során nem megfelelő fejlődés, szaporodási zavarok, illetve megbetegedés, vagy akár tömeges elhullás is jelentkezhet. A laboratóriumainkban megtalálható analitikai technikák lehetővé teszik, hogy a hozzánk beküldött mintákból a következő toxinok jelenlétét pontosan és gyorsan meghatározzuk: DON, Zearalenon, Aflatoxinok, HT2, T2, Nivalenol, Fumonizinek, Ochratoxin, DAS, D3-Glükozid, GMP+ akkreditált Aflatoxin B1.
2. Tápérték (Wendei) analízisben
A takarmányok értékelésére, az azokban lévő táplálóanyagok meghatározására még a múlt században a németországi Weendében olyan vizsgálati módszert dolgoztak ki, amely elveiben azóta is változatlan maradt. Technikailag korszerű mérőműszereinkkel határozzuk meg a takarmányok nyersfehérje, nyersrost, nyerszsír, keményítő, cukor tartalmát.
3. Génmódosított szervezetek (GMO) vizsgálatában
A növényi génmódosításokkal többféle célt érnek el, például fokozzák a gyomirtó szerekkel vagy a rovarokkal szembeni ellenálló képességet, növelik a szárazságtűrést, vagy javítják a termés táplálkozástani értékeit, például vitamin-tartalmát. Jelenleg a leggyakoribb GM-növények a szója, a gyapot, a repce és a kukorica. A génmódosított takarmányok és élelmiszerek megjelölése kötelező.
Laboratóriumunkban a Global G.A.P. tanúsítvány követelményének megfelelően, GM-szója, -kukorica minőségi és mennyiségi vizsgálata folyik.
4. Mikrobiológiai vizsgálatokban
A takarmányok és élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatával nyomon követheti, hogy terméke megfelel-e a szabályozási követelményeknek, higiéniai előírásoknak.
A laboratórium takarmányok, élelmiszerek, felületi higiénés, környezeti valamint víz minták hagyományos, tenyésztéses és gyors DNS alapú (patogén mikrobák esetén, mint a Salmonella spp., Listeria spp. Listeria monocytogenes, E. coli O157) mikrobiológiai vizsgálatával segíti az ellenőrzést.
5. Gyors megoldás tömegtakarmánya minősítéséhez
A nagyigmándi laboratóriumba beérkező tömegtakarmány mintákat előszárítjuk, a szárazanyag-tartalom meghatározását követően aprítjuk. Ezután történik a minta NIR-spektrumának felvétele. A NIR spektrumot kiküldjük a Dairyland laboratórium (USA) munkatársainak, akik néhány óra múlva megküldik részünkre az eredményt, így a teljes elemzés 48 óra alatt Önöknél lehet.
6. Innovatív takarmányozásban
Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló környezeti és gazdasági feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető takarmányt, élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.
Vegyészmérnökökből, biológusokból álló csapatunk együtt gondolkodva Önökkel, különböző vizsgálatokkal segíthet a termékfejlesztésben, hiba-kutatásban, pályázatok lebonyolításában.
Érdekli terméke aminosav, ill. zsír-oldható vitamin profilja, makro-mikroelem összetétele, Omega-3 és Omega-6 zsírsav aránya? Tudni szeretné, hogy milyen állatgyógyászati hatóanyagot tartalmaz terméke? Problémája van a tojás színével?
Keressen bennünket bátran!
Elérhetőségeink:
labor@btakarmany.bonafarm.hu
Mglabor@boly.bonafarm.hu
Telefon:
+36/70-330-4689
+36 20 411 2637
Herczig Bea
laboratóriumi ágazatvezető
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.